

Hem de treure el sector sanitari de la lògica del mercat i desenvolupar una política de salut pública real
“Als carrers de Brussel·les anirem, milers, a exigir serveis sanitaris accessibles, dignes, de qualitat, per a tota la població, un refinançament de l’assistència sanitària i una revalorització de les professions assistencials”
Ens explica la situació a Bélgica Stephen O’Brien , metge i integrant del col.lectiu belga La Sante en Lutte format per cuidadors, usuaris treballadors sanitaris. Son un col·lectiu d’infermeres, llevadores, zeladors , auxiliars d’infermeria, metges, personal de recepció, bugaderia, restauració, servei de neteja, tècnics, laboratoris, sanitaris, pacients. Aquest col·lectiu va néixer l’estiu del 2019 al final d’un moviment de vaga a dos hospitals de Brussel·les.
Les nostres demandes en aquell moment eren:
1) Atenció de qualitat per a tothom
2) Condicions de treball dignes.
En resum, el que demanàvem (i sempre demanem) és donar-nos el temps i els mitjans per curar, rentar, curar, acompanyar a la mort, donar la benvinguda al naixement i acabar els nostres dies de peu i no de genolls. Però des de llavors hi ha hagut el Covid. S’han produït tres onades, ha passat més d’un any i no s’ha vist cap millora de les nostres condicions laborals o els mitjans per accedir a tota la població atenció sanitària digna i de qualitat. Els governs successius només n’han distribuït un o l’altre pegat, sempre tard i amb menyspreu. Després de diversos mesos de lluita i sota la pressió de les notícies, hi ha hagut alguns avenços al sector, però els canvis són mínims i sobre el terreny no veiem cap evolució! Tanmateix, l’epidèmia de Covid mostra la importància d’un servei sanitari fort i igualitari, on tots tindríem dret i accés a una atenció de qualitat.
Perquè això sigui possible, hem de treure el sector sanitari de la lògica del mercat i desenvolupar una política de salut pública real, que inclogui tots dos canvis concrets dins del sector però també més enllà, incloent mesures sobre els determinants salut (habitatge, educació, alimentació, medi ambient i molts altres) però també mesures sobre discriminació estructural que afecten l’accés a una bona salut. També és per totes aquestes raons que manifestarem dissabte i també per això que moltes organitzacions i col·lectius tenen directament vinculats aquests determinants de la salut, com a col·lectius queer i feministes, School in Struggle, the Gang gent gran enfadada, que encara defensa la cultura, col·lectius sense papers i molts altres.
Les nostres demandes són les següents:
1. Invertiu en les nostres institucions sanitàries, des del personal mèdic fins al personal hostaleria, logística i gestió hotelera. Hem de ser més nombrosos i tenir les eines i els mitjans necessaris!
2. Cal reforçar els estàndards de supervisió per a més cuidadors al llit. pacients! Per exemple, heu de saber que a Bèlgica hi ha, de mitjana, 9,4 pacients per infermera a hospitals. L’estàndard internacional per a la pràctica segura de l’atenció és: 4 pacients per persona infermera. Per tant, tenim més del doble del nombre de pacients per infermera. És perillós per a pacients i cuidadors.
3. Atureu la càrrega administrativa i informàtica que ens allunya de la major part de la nostra oficis! Aquesta pressió directiva està deshumanitzant la nostra feina.
4. Increment salarial per salaris baixos i finalització de contractes precaris.
5. Per transparència i control per part dels treballadors i usuaris sobre els pressupostos de salut. Hem d’escoltar i deixar que els primers interessats decideixin sobre les orientacions i l’ús de diners públics, dels nostres diners. El nostre sector ara està liderat per un exèrcit de directius desconnectats de la realitat sobre el terreny que només pensen a través del Taules Excel i la lògica de l’estalvi, siguin quines siguin les conseqüències pacients.
6. Per a una atenció de qualitat accessible per a tothom: finalització de la tarifa per servei i medicina multi-velocitat.
7. Obrir patents és bo per a la salut: estem demanant la retirada de les patents vacunes i sobre la producció farmacèutica en general! Atureu els beneficis de la nostra empresa salut!
Als carrers de Brussel·les, anirem, milers, a exigir serveis sanitaris accessibles, digness, de qualitat, per a tota la població d’aquest país, un refinançament de l’assistència sanitària i una revalorització de les professions assistencials.
Per als aspectes pràctics: reunió el dissabte al Mont des Arts a les 15:00, al costat de l’estació de tren central a Brussel·les. Serà una trobada amb compromisos de parla, cors, percussions, testimonis del camp i un ambient festiu i decidit. Aquest 29 de maig és amb els nostres companys de tota Europa que estarem al carrer. La mateixa lògica de mercat, inhumana, indigna, funciona a tot arreu. Són totes les poblacions les que en pateixen les conseqüències i les que perden cada dia en drets, en dignitat, en salut.

