

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa reivindica la no renovació del conveni amb Mútua de Terrassa enfront de simples declaracions d’intencions de l’Ajuntament i dels grups municipals
Això és el que passa amb la declaració signada per la junta de portaveus de l’Ajuntament de Terrassa. És curiós que a finals de maig es presentava al ple de l’Ajuntament una moció per part de la PDSPT/Marea Blanca, amb el suport de 40 associacions locals on es reivindicava la sanitat pública, però a més es feia una proposta concreta i adaptada al nostre territori i és que no es renovi el contracte a Mútua de Terrassa que venç a finals del 2022. I es reivindica que Mútua passi a ser pública i el seu personal absorbit per l’administració. Els vots són en contra (ERC JuntsxCat i TotxTerrassa) o abstencions (PSC i Ciutadans). Cap grup vota a favor.
Per contra la junta de portaveus de l’Ajuntament de Terrassa, aprovava el passat 7 d’octubre, per unanimitat, una moció que defensa sanitat la pública i l’atenció primària. Però hem de ser clars: Sanitat pública per ells- els que han aprovat aquest document- significa diners públics gestionats per empreses privades. Aquest és el model a Catalunya on més del 60% dels diners públics destinats a sanitat els gestionen les concertades. Però d’això no se’n parla. No es parla tampoc del fet que Terrassa on el 65% de la sanitat està gestionada per Mútua de Terrassa, és la ciutat de tot Catalunya on les llistes d’espera són més altes segons les dades del propi CatSalut i que això no se li pot atribuir a la COVID, com es pretén en aquesta declaració aprovada per la Junta de Portaveus. En tenim proves, facilitades per la mateixa Conselleria. No s’ha de tocar aquest tema a Terrassa?
Que no ens venguin sopars de duro; prou de mentir en campanya electoral !!
Prou declaracions edulcorades, de intencions genèriques que no canvien res de la realitat, que no busquen en l’arrel del problema.
La qüestió és que hi ha un interès ben clar en que les llistes d’espera siguin ben llargues i és el de fer negoci amb la privada.
A Terrassa, tot i ser la tercera ciutat en nombre d’habitants de Catalunya, encara no es disposa de cap CUAP.
El personal sanitari dels centres concertats, que fa el mateix servei públic que el dels centres de l’ICS, te un salari i unes condicions laborals molt pitjors.
Finalment constatar que la Generalitat ni controla, ni te els ressorts per fer-ho, si els diners públics son utilitzats realment per la sanitat pública o se’n fa un us privat.
I sinó es té en compte el cost que significa subcontractar els serveis tant pels usuaris com pels treballadors, per molt que la inversió en sanitat augmenti en els propers pressupostos de l’estat, podria no millorar l’atenció sanitària. No només la quantitat que es pressuposta és important sinó també el com es gestionen aquests diners o com es desvien cap a entitats privades amb o sense ànim de lucre, sense cap control per part de la Conselleria.
Nosaltres seguirem amb la nostra lluita de fer arribar al Parlament la proposta que no es renovi el contracte a Mutua, i que aquesta entitat sigui pública. Un pas concret, encara que limitat, avançaria molt més que 2000 declaracions de intencions que es l’únic que està fent aquest ajuntament.

