

Encara no ha acabat el mes d’agost i la situació de la sanitat pública a les comarques de Tarragona és decebedora i angoixant. I no ho diem els moviments socials en defensa de la sanitat pública. Ho afirma algú tant poc sospitós – per a la gent d’ordre- com el propi Col·legi de Metges de Tarragona expresant-se el seu president Fernando Vizcarro en termes molt contundents : “Aquest estiu els facultatius estan exercint en unes condicions que perjudiquen la salut dels ciutadans i dels metges ” i que qüestionen directament la gestió del Departament de Salut i dels seus proveïdors com SAGESSA i Xarxa Sanitària Santa Tecla entre altres .
La incorporació a partir de l’1 de juliol a la regió sanitària del Camp de Tarragona de 31 metges, 25 professionals d’infermeria i 23 auxiliars administratius, concentrats als centres de Comarruga, la Pineda, Calafell, Gimbernat, l’Hospitalet, Miami Platja, Salou i Torredembarra i a les Terres de l’Ebre de 7 metges, 7 professionals d’infermeria i 7 auxiliars administratius, no poden compensar temporalment la pèrdua real d’efectius permanent al territori des de l’any 2010 un total de 645 llocs de treball, dels que més de 400 correspondrien a l’atenció primària i més de 200 als hospitals, Joan XXIII de Tarragona i Verge de la Cinta de Tortosa.
Però és que no haviem ni començat el més d’agost i a la premsa local ja apareixien notícies sobre col.lapse estiuenc, en aquest cas a l’Hospital Sant Joan de Reus , situació que ja s’havia produït a mitjans de juliol, amb pacients als passadissos de les urgències mentres es tenen plantes tancades i on «les ràtios entre pacients i personal són molt baixes i inferiors a les de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona» . Però per postres el 38% del personal de l’Hospital Sant Joan de Reus té un contracte temporal . La cirereta del pastís : «Fa molta calor i la gent no ho pot suportar. He hagut de portar-me un ventilador. Encara que no duc cap aparell per mesurar la temperatura exacta en la qual ens trobem, segurament és d’entre 28 i 30 graus» afirma el familiar d’un pacient.
Des de l’Hospital s’afirma que «prop del 40% dels pacients que arriben a urgències es podrien atendre als CAP o en altres punts i cal que la gent sigui una mica conscient de la seva situació a l’hora de dirigir-se, en primer lloc, a urgències» i que «bona part dels pacients actuals són persones grans amb pluripatologies, fet pel qual requereixen més temps d’atenció i d’ingrés» . Carai…fins i tot semblen raonables….. Pero no…. Per a la primera qüestió només cal recordar com hem esmentat abans la destrossa de recursos humans i materials que ha patit l’Atenció Primària, la desaparició en moltes Arees Bàsiques dels Serveis d’Atenció Continuada de 24 hores i la realitat d’unes comarques que arriben a multiplicar per quatre o per sis la seva població en el mesos d’estiu. Els que estàn amb serveis de 24 hores, els de la costa com el de Calafell es troben col.lapsats.
Pel que fa a la gent gran amb pluripatologies, en tenim un exemple amb la denúncia de Metges de Catalunya, SATSE i CGT sobre la situació precària al Sòcio Sanitari Francolí de Tarragona . TRes vegades més feina amb la mateixa plantilla, 39 de 159 llits tancats a l’estiu, combinat amb pacients d’edat avançada i depenent conformen un còctel explosiu amb consequències mortals: dos pacients terminals han mort al Joan XXIII perquè no hi havia lloc a la Unitat de Pal·liatius del Francolí.
Així que per acabar-ho d’adobar tenim malalts amunt i avall amb desplaçaments que no s’haurien de dur a terme si els serveis dels sociosanitaris estiguesin en condicions. Però com està el transport sanitari a aquestes comarques? La Plataforma Salvem les ambulàncies ens explica que les ambulàncies medicalitzades del territori molts dies no disposen de metge amb una greu pèrdua de qualitat assistencial.
Els Hospitals de Tarragona (Joan XXIII) i de Tortosa (Verge de la Cinta) també pateixen la gestió estiuenca. Al Verge de la Cinta, com a molsts altres centres hospitalaris, no es garanteix el dret a la intimitat del pacient, restant en lliteres ubicades als passadisos i on han tancat 43 llits.
L’Hospital Joan XXIII tanca quiròfans que podrien ser totalment operatius però alhora deriva malalts als Hospitals de Santa Tecla, Sant Joan de Reus, i el Pius de Valls. Un total de 2.459 malalts seràn derivats aquest any 2016.
Qui n’és el responsable d’aquesta discriminació sanitària continuada que pateixen els habitnts i treballadors sanitaris de Tarragona i Terres de l’Ebre?
La Conselleria de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya
Que podem fer? Doncs ara mateix us reproduïm la nota del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona :
“Des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona format per la CUP; els sindicats CGT, CO.BAS, CATAC-cts; Podem Cercle Barris de Ponent i persones a títol individual volem expressar:
• El nostre ple recolzament a la denúncia de la secció sindical de la CGT de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, en relació a la supressió de personal d’infermeria i d’atenció a l’usuari; i al tancament de llits durant aquest mes d’agost.
Aquesta situació novament provoca el patiment dels pacients, la sobrecàrrega i estrès de l@s professionals i l’ increment de les llistes d’espera.
• El nostre ple recolzament a la denúncia de representants dels sindicats Metges de Catalunya, SATSE i CGT en relació a les mancances de gestió de l’Hospital Sociosanitari Francolí.
La nostra gent gran amb la seva feblesa sofreix el tancament de llits, la no contractació de personal durant les vacances i el creixement de la llista d’espera per ingrés. L@s treballador@s pateixen la sobrecàrrega constant assumint tasques del personal que no es substitueix i una reducció de salari. La denúncia a premsa, que recolzem així com les properes mobilitzacions; s’acompanya de l’exigència d’ una auditoria de gestió de l’empresa i del compliment de l’acord de Govern adoptat l’any 2010 pel qual l’ ICS havia d’absorbir l’empresa GiPPS.
És indignant i molt dolorós que es continuï fent negoci amb la salut del poble. Un poble sa és aquell que té cura de les seves gents.
Estem i estarem sempre al costat de l@s pacients i de tot el personal sanitari que s’entrega generosament per mantenir viva la sanitat pública; per acompanyar-los en la lluita justa d’una sanitat pública, universal i de qualitat que ha d’estar sostinguda per un pilar major: la cura de la vida.
No permetrem el desmantellament dels centres sanitaris públics alhora que s’afavoreix a les empreses de la sanitat privada.
Com a Grup de Treball aquest estiu hem engegat la nova campanya FORA PRIVADA DE LA PÚBLICA amb aquests actes:
* Presentació de la campanya i xerrada a la Cooperativa Obrera.
* Taules informatives, de recollida de signatures en contra de l’activitat privada als centres públics i de recollida de reclamacions sobre les llistes d’espera.
* Xerrada-debat i taula informativa al projecte de La IMAginada al Camp de Mart.
Els propers actes seran:
* IV Jornada-tancada de lluita a l’Hospital Joan XXIII, 6 d’octubre de 2016 en defensa del nostre hospital públic.
* MANIFESTACIÓ a Tarragona, 22 d’octubre de 2016 com a continuïtat de la Marxa del passat maig on vam caminar per una Sanitat 100% pública, universal i de qualitat; i vam denunciar, alhora, la privatització encoberta de la sanitat.
Defensasanitat.tgn@gmail.com
Tarragona, 25 d’agost de 2016″