Avui a Brussel.les tota Europa ha cridat “La nostra Salut no està en venda”

Facebooktwitter

Avui era el dia de Brusel.les, el dia triat des de la Xarxa Europea contra la Privatització i la Mercantilització de la Salut i de la Protecció Social http://europe-health-network.net/ i del People’s Health Movement per a visibilitzar davant del centre de poder europeu els rebuig de ciutadania , moviments socials, treballadors i sindicats a les polítiques neoliberals dictades des de la Comissió Europea i el propi Parlament. I per aquest motiu centenars d’activistes croates, francesos, italians, espanyols, begues, holandesos , alemanys……han volgut fer acte de presència a la capital europea i belga

La manifestació ha començat tot just davant de les oficines de la Ministre Federal de Salut Pública Maggie D’Block, i s’ha perllongat pel centre de Brussel·les acabant al Parlament Europeu, a la Place de Luxemburg, on es van instal·lar les grades. Diferents pancartes i llençols decorats amb missatges com “La comercialització perjudica seriosament la salut” o “L’Europa liberal està organitzant l’apagada.” Els colors verd i vermell dels sindicats dominats en gran mesura, però altres grups també van estar presents com els representants dels centres sanitaris.

Yves Hellendorf, Secretari Nacional de la CNE i membre de la Plataforma Sante i Solidarite aixi com de la Xarxa Europea

“Europa, a través del seu ADN del mercat únic i la liberalització, ajuda a desenvolupar la comercialització de la salut, fins i tot mitjançant el mecanisme semestral europeu”, va dir el Secretari Nacional d’Yves Hellendorff de la CNE no Marchand. “No obstant això, cada país es manté en la capacitat i el deure de salvaguardar el nostre model de protecció social universal. És ara o mai. No volem caure en el model nord-americà.”

Enmig d’una delegació francesa, la veterana companya Carmen Esbri , representant de la Coordinadora Estatal de Mareas Blancas i de la Mesa Defensa de la Sanidad Pública de Madrid
Marc Botenga , cap de llista del PTB ( Parti du Travail de Belgique) signa la declaració de principis per a l’assistència sanitària pública proposta per la Xarxa Europea en nom del
GUE/NGL – this abbreviation stands for Confederal Group of the European United Left/Nordic Green Left,
Presentat per la companya Sarah Melsens de la Xarxa Europea l’eurodiputat portugués ens explica que “Necessitem més finançament estatal per a la cura de la salut. La cura centrada en pacients és el que necessitem. Els ciutadans no haurien de pagar per la innovació i la investigació necessaris”
“El sistema sanitari holandès pot no ser el nostre model. Els pacients estan afectats per costos elevats i fins i tot per fallides degudes a les privatitzacions. Correspon als governs negociar per aconseguir productes farmacèutics accessibles” conclu Petra de Sutter , eurodiputada del partit belga Groen

A la finalització han hagut intervencions i discursos , en particular, el deteriorament de l’atenció de salut al sud d’Europa, com a Espanya. Diferents parlamentaris europeus han signat una declaració de principis pels quals es comprometen per al pròxim Parlament Europeu a defensar una salut accessible a tots.
(https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_environ-600-manifestants-a-bruxelles-contre-la-commercialisation-de-la-sante-en-europe?id=10186063 )

En un dels innumerables exemples pel que pateix el sistema sanitari europeu, en aquest cas el belga, treballadors i treballadores es reunien aquest matí a la porta de l’hospital d’Ixelles en una acció organitzada pels sindicats CSC i la CSPF.

La preocupació rau en els rumors que parlen d’una fusió entre els hospitals públics i l’Hospital de Sant Martí Sud Chirec, de caracter privat que implicaria la pèrdua de llocs de treball i canvis en l’estat. No és l’únic motiu “Hi ha molt grans diferències entre les autoritats locals Valònia, Flandes i Brussel·les. Es demanar un augment de l’escala salarial del 10%. Hi han les reclamacions pel estatutarisacio del personal, ja que estem en el sector públic . Hi ha molts treballadors que estan sota la normativa un contracte de treball i no un nomenament estatutari. El personal està sotmès a una tremenda pressió en termes de temps i càrrega de treball. La càrrega psicosocial és pesada . Esperem un avanç i una decisió de les autoritats sobre tots aquests temes “, va dir Benoit Lambotte, secretari regional de Serveos públics de la CSC .
( https://www.rtl.be/info/regions/bruxelles/inquietude-pour-le-personnel-de-l-hopital-d-ixelles-le-personnel-est-soumis-a-des-pressions-terribles-en-termes-d-horaires-et-de-charge-de-travail–1112978.aspx?dt=12:30 )

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *