

El model sanitari Català es va concretar el 1990 amb la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), i que va crear el Servei Català de la Salut (CatSalut) i va consolidar un sistema sanitari mixt públic/privat. Que integra en una sola xarxa d’utilització pública tots els recursos sanitaris, siguin o no de titularitat pública, i que recull una tradició d’entitats (mútues, fundacions, consorcis, centres de l’Església) històricament dedicades a l’atenció de la salut el SISCAT.
Aquest sistema de salut mixt, dóna lloc a males pràctiques i a col·laboracions emmascarades publica/privades, com derivacions de pacients d’Hospitals de titularitat pública a Hospitals de titularitat privada. Donant-se aquesta circumstància, el pacient o usuari del sistema de salut català, tampoc té garantida una correcta assistència, ja que aquestes “col·laboracions” més que mirar per la salut del pacient, en molts casos, mira de fer negoci a costa d’ell. La perversió del sistema també ha donat lloc i ha arribat a uns extrems, que d’una manera totalment inacceptable i sense cap mena d’ètica, es contracten serveis sanitaris privats a espais públics. Situació que des de la nostra plataforma ja hem denunciat en varies ocasions.
Des de la Plataforma de la sanitat del Baix Vallès i la Marea Blanca de Catalunya, demanem i reclamem un Sistema Sanitari de gestió pública 100%, ja que no estem a favor de la mercantilització de la Salut dels Ciutadans i ciutadanes per part de la Medicina Privada i pensem fermament, que amb una gestió pública amb suficients recursos eficient i amb control democrátic el Sistema Sanitari que nosaltres defensem tornaria a recuperar la vàlua perduda durant aquesta darrera dècada, a base de les retallades fetes pels diversos governs que han passat per la Generalitat especialment el del conseller de Salut Boi Ruiz i Artur Mas.
José Feria
Membre de la plataforma en defensa de sanitat pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya.

