Cap a l’Assemblea General : Quatre pilars per a la nostra lluita

Facebooktwitter

1.-  ELS MOVIMENTS SOCIALS, espectre del que forma part Marea Blanca de Catalunya des del seu naixement. Caracteritzats per la seva autonomia, pluralitat, definició d’ objectius, respecte, apartidisme, i el fet de no ser corretja de transmissió ni instrumental d’altre tipus d’organitzacions o d’agents .

Avui és imperiosa la necessitat de recuperar l’ arrel històrica del moviment veïnal: les associacions de veïns que brollaven a l fi de la dictadura i on era gairebé indispensable la seva reivindicació pels serveis públics amb les seves vocalies d’educació així com les de salut i/o sanitat. Moltes accions i molts progressos van cimentar-se en aquella base veïnal empoderada.

Els temps han anat desactivant sovint aquella forma d’organització bàsica per la lluita, tot i que  amb honroses excepcions que duren i perduren, sobretot a municipis grans o de singular tradició. En aquest moment de desorientació i d’atac frontal al mínim estat de benestar i al caràcter públic per atendre els drets socials torna a ser important recuperar aquella tradició . El seu impuls renovat permet a més aprofitar experiències i establir vincles de tipus local – municipal amb cobertura, recursos, concreció d’objectius i legitimació jurídica a més de la social. Ara són possibles i necessàries línies de treball amb les grans plataformes de base cívic – veïnal, amb la CONFAVC en particular per la seva extensió, història i competència.

2.- Parlem sovint de CULTURA DE LA SALUT. De com n’ és d’important fer

contínuament pedagogia ciutadana i conreu de valors i principis per la salut entesa en la seva accepció més transversal i de determinants socials.

Entenem adient un propòsit de reactivació dels Consells de Salut. En la seva diversitat alguns persisteixen, altres tenen el repte, la oportunitat, pel davant: Cal la recuperació i un nou impuls a tots els nivells d’aquests espais de construcció i confluència, entre treballadores, usuàries, professionals, administracions, proveïdors, de serveis de sanitat pública, en un exercici de màxim valor democràtic i autoorganitzat a cada nivell: ciutat, poble, districte , barri, àrea ABS.

Aquest espai de treball normat nodreix i s’aprofita entre treballadores i usuàries, és a dir en definitiva de tota la ciutadania que n’ és la titular.

3.- MEMÒRIA. Organitzacions com la nostra comencen a tenir ja una petita –gran història en els anys que portem exercint. Hemm obtingut èxits i fiascos, hem après a vèncer en lluites concretes (més de les que diuen i volen) i també a patir derrotes (masses i massa sovint).

Som testimonis mai resignats del desgavell en salut on ens han  dut mans de polítiques neoliberals, mercantils i retalladores amb retrocessos tangibles a més de dolorosos.

Tenim clares les victòries com de l’Euro per recepta, la compra-venda de dades del big data sanitari VIsc +, forces reivindicacions locals i en serveis generals, la campanya en curs per l’ Atenció Primària, la retirada de la Llei Aragonès que volia privatitzar tots els serveis públics, i un bon grapat d’ actes, i mobilitzacions.

Manifestacions i convocatòries massa nombroses pels qui ens governen però massa insuficients pels qui les convoquem

Proposem a aquesta 3ª Assemblea pronunciar-se per la Recollida sistemàtica del màxim possible de tanta activitat estimada i entranyable. No sols com un exercici de memòria col·lectiva, que també, sinó com un compendi il·lustratiu de la nostra lluita permanent i que es vol projectar, s’ha de projectar, en el futur.

Us proposem el tractament metòdic de les diferents Propostes i Accions emanades des de la Marea Blanca. Moltes i a diferents nivells. Ja des de Coordinadora General, també de coordinació amb altres CC.AA, constituint una Marea Blanca Estatal que avui és un fet actiu. I també en Fòrums i Xarxes internacionals. Ja des de campanyes, localitats, o de membres integrants de la plataforma

En concret: elaboració d’un LLIBRE BLANC com instrument per al nostre Sistema nacional de Salut. Recull de lluites en el temps, propostes i resultats i aprenentatges empoderats.

4.- Un darrer punt que podria encapçalar aquesta crida explícita a l’activisme, sense renuncies, és la lluita sistemàtica en defensa del caràcter públic de la Salut i la sanitat. Sense RE-copagaments, universal, equitatiu, integral, solidari, primarista, de qualitat, sense cap exclusió, sense resignació front el sostingut infrafinançament del sistema públic, sense nepotismes ni corrupteles, sense “externalitzacions”, sense conformitat passiva davant tot allò que ens ha pres i han dirigit als calaixos dels negocis.

Exercint control, transparència i titularitat democràtica: co-decidint.

Un treball sistemàtic per la DESPRIVATITZACIÓ. Posant en valor les nostres ja

històriques denúncies de Mercantilització de la salut, de la mal anomenada “col·laboració públic- privada” quan es tracta d’una parasitació en tota regla i impunitat Hem treballat a tots el nivells on ens han volgut escoltar. No creure’ns

Reivindicació sostinguda i permanent de reversió a “públic” de tot allò privatitzat

Pressió i aportació d’iniciatives amb suport a les existents per tal de capgirar el marc jurídic legal d’àmbit estatal que permet aquesta pràctica perversa: Derogació llei 15/97, la 16/ 2012, i la substitució d’ articles 90-94 de la Ley Gral de Sanidad del 86 que justifiquen privatitzar sota consideracions d’ excepcionalitats mai justificables.

Una voluntat que té dret i aspira a intervenir en el marc competencial català i fins a la xarxa europea i global que s’organitzen progressivament pels mateixos fins i valors.

La nostra determinació, la raó, la justícia d’aquests objectius ens donaran la victòria

Toni Barbarà Molina 14 setembre 2022

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *