Del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la COVID19 per a l’Assemblea General de la Marea Blanca de Catalunya

Facebooktwitter

Abans de començar la nostra exposició, us volem demanar disculpes per no poder assistir de forma presencial a l’assemblea. Sovint el nostre estat de salut físic no ens permet participar en tots els espais que desitjaríem. Tot i així hem volgut participar-hi amb aquest document de suport a la vostra lluita, que també és la nostra.

L’OMS defineix la covid Persistent com “L’afecció posterior a la COVID-19 es defineix com la malaltia que contrauen persones amb antecedents d’infecció probable o confirmada pel SARS-CoV-2; normalment en els tres mesos següents a l’inici de la COVID-19, amb símptomes i efectes que duren almenys dos mesos. No es pot explicar els símptomes i els efectes de l’afecció posterior a la COVID-19 per un diagnòstic alternatiu.

El Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la COVID19 es va començar a gestar a mitjans maig de 2020 arrel de la publicació d’un article al Diari Ara, on es posava en evidencia que un seguit de persones seguien patint símptomes després de setmanes d’haver passat la fase aguda de la malaltia. La necessitat de trobar respostes porta a persones, que en aquell moment no es coneixien i estaven malaltes,
a unir-se per treballar de forma conjunta. El creixement exponencial de la nostra plataforma i el ressò que ha tingut als mitjans de comunicació ha posat de manifest que les afectades i afectats persistents per la Covid-19 no som un col·lectiu residual.

Els darrers estudis estimen que entre un 15% i 20% de les persones afectades per covid, desenvolupen Covid Persistent. Actualment estaríem parlant que només a Catalunya la xifra giraria entorn a les 300.000 persones amb simptomatologia persistent (hem de tenir en compte que ja no es recullen dades), algunes d’elles ja fa més de dos anys i mig.

Des del col·letiu volem alçar la veu i volem posar damunt la taula que les decades d’infrafinançament del sistema públic de salut, la mercantilització de molts dels serveis que s’hi prestaven i la mala gestió política han fet que el sistema col·lapsi.

Els pacients se senten desatesos i el professionals de la salut estan esgotats de lluitar contra un sistema que no els dona els recursos necessaris per poder fer la seva feina en condicions dignes.

El menysteniment dels les institucions cap aquesta situació ens porta a treballar aquesta lluita des de la societat organitzada, des de l’activisme.

Una de les característiques principals del nostre col·lectiu és la nostra forma de treballar, teixint complicitats tant amb atenció primària, com hospitalària, però també amb altres associacions, espais de lluita i amb vosaltres. Perquè des de la nostra plataforma tenim molt clar que el camí l’hem de fer juntes.

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *