

El Forum Social del Baix Llobregat reclama un model sanitari centrat en l’atenció primària que ha de suposar un increment de recursos així com una millora urgent de les condicions de treball del personal
“No volem un Zendal al Baix Llobregat” reivindiquen moviments veïnals i socials a la Consellera Alba Vergés davant del nou annex de l’Hospital Moises Broggi
Ajuntaments com el d’Esplugues de Llobregat reclamen un reforçament de l’acompanyament personalitzat, social i a domicili, de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies per tal d’evitar ingressos psiquiàtrics
Tot just fa un mes el Forum Social del Baix Llobregat, on participen CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, ERC i Comuns del Baix Llobregat, van convocar manifestació davant de l’Hospital Moises Broggi de Sant Joan Despí perquè:
● La pandèmia torna a evidenciar les insuficiències i precarietat del sistema sanitari i és el moment d’exigir un increment substancial de recursos i de reforçament dels serveis públics.
● Separar l’atenció assistencial de la covid-19 a través d’aquest nou annex de l’atenció hospitalària normalitzada no pot significar tancar plantes i serveis d’altres cures.
● Entenem la salut pública i l’atenció primària i comunitària com els pilars fonamentals per al desenvolupament d’un sistema sostenible, enfocat a la promoció i prevenció i atenció centrada en les persones.
● Exigim un model sanitari centrat en l’atenció primària. Destinar el 25% del pressupost a l’atenció primària de salut, tal i com recomana l’OMS.
● La millora de la xarxa de l’atenció primària ha de significar incrementar recursos informàtics, d’atenció telefònica, instal·lació i millora de la xarxa wifi, incrementar personal diplomat de grau d’infermeria i personal tècnic en cures d’auxiliar d’infermeria, així com d’un cos d’administratius sanitaris reconeguts com a part integrada en els equips.
● Reivindiquem una millora urgent de la qualitat de les condicions de treball del personal del sistema de salut, que s’han jugat la vida per salvar la nostra.
Des del Forum s’exigeix informació i transparència i considerem que la gravetat del moment exigeix polítiques decidides i un increment important de recursos a favor d’un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat al Baix Llobregat.
Fa pocs dies , davant de la visita al nou annex de l’Hospital Broggi a Sant Joan Despi de la Honorable Consellera de Salut del govern en funcioins Alba Vergés , l’AVV de Les Planes i el propi Forum Social del Baix Llobregat van aprofitar per a donar-li la benvinguda a la Consellera reivindicant recursos i no aplaudiments per una sanitat pública de qualitat. Cal dotar-lo el nou annex o realment es convetirà en un nou Zendal aquest cop al Baix Llobregat,
En la via institucional per a exemple a Esplugues de Llobregat davant de la situació generada per “la decisió de tancar el CAP de Lluís Millet no va ser compartida ni consultada. Es va actuar unilateralment i sense cap comunicació a l’Ajuntament. Cal tenir present que la ciutadania no afectada per la COVID-19 també té nombroses necessitats sanitàries de diferent tipologia, a les quals els centres de salut han de donar resposta. Moltes d’aquestes persones, especialment la gent més gran i més fràgil que es trobaven als seu domicilis, requerien de l’atenció dels serveis sanitaris més propers.” , des del Grup Municipal d’EncomuPodem es va presentar la moció anomenada EN DEFENSA DEL SISTEMA PÚBLIC DE SALUT I PER A UN NOU PACTE NACIONAL DE SALUT DE CATALUNYA que reivindicaba els següents punts :
“1. Instar la Generalitat de Catalunya que garanteixi l’atenció sanitària continuada i l’assistència al municipi d’Esplugues de Llobregat. La recuperació, en la mesura del possible, de la presencialitat, ja que en l’atenció telefònica es perd gran part de la informació sobre el pacient i la seva situació personal.
2. Demanar a la Generalitat de Catalunya que garanteixi la intensificació de l’atenció a aquelles persones que més ho necessiten, reforçant el treball amb les entitats socials dels barris. Els professionals de l’atenció primària tenen la responsabilitat i el deure de conèixer quines entitats i xarxes hi ha als barris on treballen i tenir un compromís amb els pacients que va més enllà de la malaltia.
3. Instar el Govern de la Generalitat que presentin al Parlament en el termini d’un mes un pla per reforçar l’atenció primària, amb els increments de personal adients, tant per realitzar les tasques de rastreig i atenció a la pandèmia com per garantir l’atenció a totes les persones usuàries.
4. Instar tots els grups municipals a donar suport a la llarga reivindicació de l’Ajuntament d’Esplugues i del moviment veïnal, de construir, per part de la Generalitat de Catalunya, el tercer CAP a Esplugues als terrenys de la zona d’estacionament situada entre els carrers Lleialtat i Enrique Tierno Galván i la Ronda de Dalt. L’Ajuntament havia cedit aquests terrenys l’any 2010.”
I en el cas de Salut Mental la proposta conjunta de moció va ser del socialistes i d’En Comu Podem , tot teconeixent que “L’impacte de l’alerta sanitària per COVID-19 i els tempos posteriors han tingut un fort impacte sobre la salut emocional i la salut mental de la població. La vida quotidiana de les persones que pateixen un problema de salut mental i les seves famílies, així com els circuits d’atenció que habitualment fan servir, s’han vist alterats de forma extraordinària durant tot aquest període de pandèmia .
A causa d’aquest context, els trastorns d’ansietat, depressió i trastorns mentals greus s’han vist augmentats i un dels col·lectius més vulnerables en el moment actual són els infants i adolescents. També les persones que tenen un rol de suport i de cura en la salut mental han patit major malestar emocional durant el confinament i temps posteriors.
El model de salut mental previ a la pandèmia ja era feble i tenia limitacions per donar cobertura a les necessitats de la població. Per tant, es pateix una base amb moltes mancances, inequitat territorial i escassedat de recursos comunitaris i de suport. És imprescindible restablir, reforçar i incrementar els suports i els serveis de salut mental a Catalunya.”
Atés que “En el món local, els professionals municipals detecten, des de la proximitat, persones que pateixin problemes de salut mental, així com les seves famílies. La detecció i la prevenció des del món local és important, així com comptar amb una xarxa catalana de suport i atenció reforçada i incrementada a les necessitats actuals i futures” els acords que es van proposar al Ple de l’Ajuntament i es van aprobar per unanimitat van ser els següents:
“● Instar el Govern d’Espanya a actualitzar l’Estratègia Nacional de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut per al període 2017-2022, per millorar l’atenció a la salut mental i dotar-la dels recursos necessaris.
● Instar al Govern de la Generalitat que doti de recursos i mitjans suficients pel desenvolupament del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions que es va elaborar amb totes les entitats de salut mental i que està actualment en vigor.
● La Generalitat ha de garantir, reforçar i impulsar mesures que garanteixin els suports adients als infants, adolescents i joves amb problemàtiques de salut mental, per tal d’evitar situacions de deteriorament, d’exclusió social i educativa, i garantir el seu desenvolupament personal. S’han de proporcionar els suports adients en els contextos educatius, tutories i acompanyaments individualitzats, suports específics en funció de les necessitats de cada alumne i un seguiment més personalitzat.
● Demanar al Departament de Salut un reforçament del programa de suport a la primària per atendre les problemàtiques de salut mental, així com generar xarxes de suport als serveis d’atenció primària per atendre els malestars de salut mental de la població general derivats de la crisis de la Covid-19, i prevenir el seu agreujament. Per exemple: grups de suport al dol, grups de gestió emocional, etc.
● Garantir la continuïtat i reforçar els programes de formació i acompanyament a la inserció laboral en salut mental.
● Instar a la Generalitat a garantir la continuïtat en els suports a totes les persones ateses a la xarxa de salut mental, mantenint contacte periòdic i respectant les restriccions d’aïllament social que puguin existir. Cal posar especial atenció a les persones que no disposen de mitjans tecnològics i buscar alternatives. La bretxa digital ha suposat una limitació important.
● Reclamar un reforçament de l’acompanyament personalitzat, social i a domicili, de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies per tal d’evitar ingressos psiquiàtrics: Reforçar el programa d’hospitalització domiciliària i els PSI (Programa de Suport Individualitzat) i reforçar i incrementar els programes de suport a la llar, PSALL i altres.
● Desenvolupar iniciatives que tinguin una cura especial en relació al tema del gènere. Ser dona, és un factor de risc per desenvolupar una problemàtica de salut mental tal com assenyala l’OMS, determinat per la posició estructural que aquesta ocupa en la societat. Cal tenir en compte alhora que pateixen un doble estigma pel fet de ser dona i presentar una problemàtica de salut mental. El context de la Covid-19 ha tingut un impacte en el rol de les persones que assumeixen la funció de cuidadores i en aspectes d’ocupació. Caldrà, per tant, tenir una cura especial en el suport a les dones per tal de prevenir i promoure iniciatives orientades al benestar emocional.
● Els serveis professionals de l’Ajuntament han de reforçar els serveis de detecció, acompanyament, atenció social i inclusió comunitària de proximitat, que són els que rebran les demandes de manera més intensa i són els que poden donar resposta a les persones generant mecanismes de suport i treball en xarxa”

