LA MAREA BLANCA D’OSONA PARTICIPA A LA SEGONA ASSEMBLEA GENERAL DE LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA

Facebooktwitter

 

Una nova marea blanca, aquest cop a Osona i sota el paraigües de l’Assemblea dels Drets Socials d’aquesta comarca. Però quin es el motiu immediat que hi ha darrera aquest esforç colectiu? La por que tota l’atenció primària que a dia d’avui es ICS es quedi en mans del Consorci Hospitalari de Vic , un d’aquests invents mixtes públics privats que tant abunden al mapa sanitari públic català.

Creen la Marea Blanca d’Osona per impedir la privatització de més serveis sanitaris a la comarca

Neix la Marea Blanca d’Osona

Es constitueix la Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona

Constitució de la Marea Blanca-Assemblea pels drets socials d’Osona

A l’Assemblea podreu veure la intervenció de la companya Silvia Espinosa, on va fer una descripció de la situació de la sanitat pública a la seva comarca i del seu caràcter pioner i experimental, així com de la proposta aportada: una iniciativa legislativa popular a fí de generar un debat social. Aquesta proposta doncs enllaça amb la col.laboració de la Marea Blanca de Catalunya amb les ILPsEnMarxa, com un quart pilar, i el fet que es va presentar el Decàleg de la Marea al Parlament així com amb el procés constituent que sembla haver arrancat ja.

Reproduïm aqui el MANIFEST DE CONSTITUCIÓ DE LA MAREA BLANCA-ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS D’OSONA:

El dret a la Salut i un Sistema Sanitari Públic universal i de qualitat són pilars fonamentals d’una societat democràtica i equitativa.

Les entitats i persones sotasignades, usuàries i treballadores de la sanitat pública, volem denunciar la situació després de quatre anys de retallades del govern sortint: urgències col·lapsades; llargues llistes d’espera; tancament o reducció de serveis (llits d’hospitals, urgències de nit als CAPs, ambulàncies); acomiadaments de personal; precarietat laboral; manca d’inversions i de manteniment… La pèrdua de qualitat ha servit d’excusa per a externalitzar serveis, derivar pacients al sector privat i augmentar el seu volum de negoci a costa del diner públic.

El model sanitari mixt de Catalunya, pionera de les retallades en Sanitat, integra en la mateixa xarxa centres de titularitat pública i privada, però finançats amb diner de tots. Els límits entre els dos sectors s’han desdibuixat generant una teranyina opaca que facilita la mala gestió, la corrupció i les portes giratòries. Osona és pionera i un bon exemple d’aquest model amb 4 variants d’atenció sanitària sostinguda amb fons públics:

• El Consorci Hospitalari de Vic (gestiona l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Sociosanitari de Manlleu i el Centre de Salut Mental).

• La Fundació Hospital de la Santa Creu (gestiona l’hospital del mateix nom)

• Dos Equips d’Atenció Primària gestionats privadament i amb ànim de lucre.

• L’ Institut Català de la Salut que gestiona 9 equips d’atenció primària. És l’única empresa de titularitat i gestió íntegrament públiques. El seu pressupost s’assigna amb el control democràtic i la transparència que ha de tenir tota entitat que gestiona diner públic. Atès que defensem un sistema sanitari públic, universal i de qualitat, creiem que el nou Govern i el Parlament de Catalunya, han de revertir la privatització i el desmantellament del sistema sanitari públic català.

És per això que exigim:

1. Que es garanteixi el dret a la salut per a tota la població, mitjançant un sistema sanitari universal i equitatiu en l’ accés.

2. Que s’aturin immediatament tots el projectes privatitzadors directes i indirectes, així com la creació de nous consorcis sanitaris.

3. Que es prioritzi l’Institut Català de la Salut (ICS), amb un pressupost suficient per tal de garantir les necessitats de la població.

4. Que es derogui definitivament la instrucció 5/2015 del Cat Salut que permet la prestació d’ assistència sanitària privada en centres públics del Sistema Sanitari Integral d’ utilització pública (SISCAT).

5. Que s’obri un debat sobre el Model sanitari que necessitem amb participació activa de la ciutadania en l’organització, planificació i avaluació del mateix. Un sistema sanitari públic, democràtic, participatiu i transparent, que vulgui contribuir a l’ increment de l’ equitat social i la qualitat de vida, cal que sigui íntegrament de titularitat pública. La Sanitat Pública ha de tenir com a principal finalitat i raó de ser l’excel·lència en l’atenció a la ciutadania. No volem una sanitat mercantilitzada, perquè la salut no és un negoci, és un dret. Per tot el que s’ha exposat, les persones i entitats sotasignades ens hem constituït en MAREA BLANCA-Assemblea pels Drets Socials d’Osona, alhora que ens comprometem a treballar per aconseguir els nostres objectius amb l’ajuda i la implicació de la ciutadania.

PRIMERS COL·LECTIUS ADHERITS AL MANIFEST DE CONSTITUCIÓ DE LA MAREA BLANCA-ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS D’OSONA (per ordre alfabètic):

ADONA’T (Col·lectiu feminista);

Assemblees d’Osona del PROCÉS CONSTITUENT;

CAPGIREM VIC;

CCOO (Comissions Obreres);

CGT Osona;

COS (Coordinadora Obrera Sindical);

CUP Calldetenes;

CUP Centelles;

CUP Manlleu;

CUP Torelló-SOM POBLE;

CUP Vic;

EMBAT (Organització llibertària de Catalunya);

IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya);

ICV-EUiA;

LA BUIXARDA (Ateneu Popular);

UGT (Unió General de Treballadors);

VIC PER A TOTS.

Com podeu observar sindicats, partits polítics d’esquerra i moviments socials conformen una Marea Blanca a la que desitgem des d’aquí que crfeixi forta i arrelada al territori en defensad’unasanitat universal i 100 % pública. Estarem a Osona al seu costat en aquesta lluita.

PER A CONTACTAR AMB MAREA BLANCA-ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS D’OSONA: Facebook Assemblea del Drets Socials d’Osona

Email: dretssocialsosona@gmail.com

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *