L’AJUNTAMENT DE PALLEJÀ DEMANA LA NORMALITZACIÓ DE L’ACTIVITAT SANITÀRIA ALS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE PALLEJÀ

Facebooktwitter

Els veïns reclamen al Departament de Salut la recuperació de les visites presencials a criteri de pacient, eliminant les barreres d’accés a les visites que agreugen la bretxa digital que expulsa generacions de persones majors o sense mitjans o formació on line  

“L’Atenció Primària no és una prioritat per als governs ni per als diferents grups de poder que operen en la sanitat perquè genera poc negoci”

L’AAVV de Pallejà va presentar al Ple de l’Ajuntament una mocio que reclamaba   LA NORMALITZACIÓ DE L’ACTIVITAT SANITÀRIA ALS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE PALLEJÀ . El 14 de març de 2020 es decretà l’estat d’alarma a tot l’Estat espanyol per tal de controlar les conseqüències de la pandèmia provocada per la COVID-19. Tota la ciutadania va iniciar un procés sense precedents de confinament total i els i les professionals de la salut van fer front al repte més important de la seva vida professional: atendre de manera òptima als i les pacients que ho requerissin -sigui per la COVID-19 o per qualsevol altra patologia- amb l’objectiu de reduir els impactes i disminuir els efectes d’un virus altament contagiós i agressiu amb la limitació de recursos, dispositius i de condicions de treball que tenien.

És un fet que la crisi de la COVID-19 ha obligat als Serveis Sanitaris a donar una resposta urgent per l’increment de persones malaltes produïda pel virus, tancant Centres d’Atenció Primària (o reduint-ne els seus serveis). Es van reforçar extraordinàriament els hospitals, tant pel que fa a la capacitat diagnòstica com per al tractament, així com la capacitat d’ingrés hospitalari i de nous llits d’UCI. Aquestes accions han estat fonamentals per garantir una atenció sanitària a gran nombre de malalts de coronavirus amb complicacions greus.

L’estratègia de vacunació duta a terme a Catalunya durant tot l’any 2021 ha propiciat que la ciutadania tingui una tornada a la normalitat, finalitzant l’estat d’alarma a mitjans del mes de maig arreu de l’Estat i iniciant l’obertura de totes les activitats, tant lúdiques, esportives, laborals, … fet que ha provocat la tornada a la presencialitat en el nostre dia a dia. Un fet que no ha anat acompanyat del retorn, ni de la presencialitat ni dels serveis, ni al CAP  de Pallejà.

El sistema sanitari i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat, però a costa de deixar-ne de banda moltes altres necessitats, perquè partíem d’un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de mercantilització que les polítiques capitalistes  d’austeritat han imposat els últims anys imposen sistemàticament. La part del sistema que més ha patit ha estat l’Atenció Primària de Salut que ha hagut d’assumir noves funcions amb menys recursos.

Tot i  uns mesos enrere, la seva activitat encara no és plena. Diferents serveis i especialistes encara no s’han recuperat, de la mateixa manera que no s’ha recuperat encara la presencialitat als mateixos, fet que condiciona sobretot les peticions de les persones grans amb problemes de digitalització. Hem perdut la figura de la metgessa i la infermera referents perquè ara ens atenen professionals que no coneixem i que canvien cada vegada és una de diferent. Molts centres continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica. En ocasions, hem d’esperar dues o tres setmanes per a ser visitades presencialment. Les demores per a les proves i exploracions, així com per a les consultes als hospitals, s’han allargat de manera inacceptable. Tot això  repercuteix en més patiment i un empitjorament de la, pitjor qualitat de l’atenció i menys de la resolució dels problemes de salut. Perquè l’Atenció Primària és beneficiosa quan és accessible i longitudinal, realitzada per una mateixa professional amb la qual es creen vincles de confiança.

Les mesures que ha posat en marxa el Departament de Salut han estat bàsicament de personal administratiu per a tasques COVID, però hem vist com en comptes de restablir el funcionament dels CAPs i consultoris i reforçar-los per assumir noves funcions (vacunes, seguiments, residències…) s’han obert altres dispositius (centres de vacunació) o dedicat recursos a altres línies de serveis externalitzats, com el 061 i el SEM. L’Atenció Primària no és una prioritat per als governs ni per als diferents grups de poder que operen en la sanitat perquè genera poc negoci. El pacte de govern que han signat JuntsxCat i ERC i Junts per Catalunya contempla un increment de 5.000 milions d’euros per a sanitat, però només 300 milions per a l’Atenció Primària en els propers tres anys.

Per tot això exposat, l’A.VV de Pallejà,  proposa al ple municipal l’adopció dels següents  ACORDS :

  1. Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya que garanteixi l’atenció sanitària        continuada i l’assistència al CAP de Pallejà. 
  2. Instar al Departament de Salut la recuperació de les visites presencials a criteri de pacient, eliminant les barreres d’accés a les visites que agreugen la bretxa digital que expulsa generacions de persones majors o sense mitjans o formació on line.  
  3. Instar al Departament de Salut a destinar el 25% del pressupost de Salut per als Equips d’Atenció Primària. 
  4. Garantir els serveis de suport als Equips d’Atenció Primària per a una òptima atenció a la ciutadania: comunicació fluïda amb serveis hospitalaris, implantació a tot el territori del Programa de Salut Mental de Suport a la Primària, rehabilitació, podologia i altres.  
  5. Comunicar aquests acords al CatSalut, a la Gerència de l’ICS, a la direcció del CAP de Pallejà, a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, i a les entitats municipalistes de Catalunya. 
Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *