

Avui al Col.legi de Periodistes s’ha presentat l’informe que PASUCAT i JOSI SANITAT UNIVERSAL han elaborat en relació als sexeni d’aplicaciódel RD 16/2012, base de l’exclusió sanitària que el govern del Partit Popular no ha tingut cap mena d’escrupòls en impulsar vulnerant un principi imprescindible en qualsevol societat que presumeixi de civilitzada: l’atenció sanitària universal.
Versió en català: http://tiny.cc/informe2018_cat
Versión en castellano: http://tiny.cc/informe2018_cast
Arrel de la victoriosa i alhora inesperada moció de censura de Pedro Sanchez , un dels compromisos asumits havia etsat asumir l’atenció sanitària universal, derogant el RD 16/2012. S’ha fet esperar el RD 7/2018 que ha substituit en part a l’esmentat decret de l’any 2012 pel que fa a l’atenció sanitària universal. Una exigencia dels moviments social i de gran part de la societat.
L’informe ha repasat les vulneracions d’aquests darrers sis anys a Catalunya : 108 casos registrats de facturació il•legal i denegació d’atenció , 91 casos de menors sense sanitat 20 dones embarassades, 12 persones refugiades. Aquestes xifres només són la punta de l’iceberg, ateses les circunstàncies de les persones que es troben implicades moltes vulneracions no afloraran mai.
Un dels intervinents, el company Carlos Losana ens advertía d’una de les conseqüències més inesperada del RD 16/2012 : “El d’any ja està fet. Des de que el Partit Popular va acabar amb la sanitat universal, existeix en l’imaginari col·lectiu la idea de que la salut no és un dret.” Serà un esforç dels moviments socials intentar canviar aquest pensament tant injust com estés en la nostra societat.
Però despés de kla opriomulgaciuó del RD 7/2018 podem restar tranquils i confiar que s’ha acabat una etapa negra pel que fa a l’atenció universal d’un dret com la Salut? O encara hem d’estar alerta.
Malgrat l’evident avanç que suposa el nou Real Decret, descobrim que no protegeix a col.lectius vulnerables que sói que ho estaven en totes les lleis anteriors. S’ha perdut la protección de l’atenció sanitària a les situacions de vulnerabilitat que sempre havien estat garantit, fins i tot amb el Partit Popular. No s’especifica que persones com les dones embarassades, menors, persones refugiades i sol·licitants d’asil, han de ser sempre ateses. Tampoc aclareix que l’atenció d’urgències ha de ser gratuïta quan no tens recursos econòmics.
La nova legislació no soluciona l’eclusió dels ascendents reagrupats i deixa en situación incerta als ciutadans de la Unió Europea. Exclou als estrangers de la llista de transplantaments. Aixi mateix requereix que hagis de demostrar 90 dies d’estança a Espanya mitjançant l’empadronament o l’acreditació de l’arrelament, qüestió que no s’ha definit com ha de fer-se. La #BuroExclusió segueix vigent a dia d’avui.
La Pasucat I Josi Sanitat Universal, junt amb altres col.lectius com Metges del Mon reivindiquen la necessitat d’un nou Real Decret que garanteixi una veritable asistencia sanitària universal.
Tota i la bona voluntat dels convocants, la taula rodona no ha estat prou representativa pero si que ha estat un reflex de com les diferents formacions politiques veuen el problema de l’exclusio sanitaria. Havien declinat la invitació de bon començament el Partit Popular de Catalunya i Ciutadans i a darrera hora Junts per Catalunya s’ha excusat. Restaven doncs a la taula Socialistes, Esquerra Republicana, Catalunya en comu podem i les CUP.
De les intervencions dels diferents representants per exemple el diputat Vidal Aragones de la CUP afirmaba que “els migrants no només paguen, sinó que paguen més proporcionalment (ja que es troben amb exclusió); utilitzen menys els serveis (per trabes, desconeixement, joventut) i a més la salut és una inversió per a la societat” denunciant que s’ha de perseguir als Ajuntaments que, ignorant la llei, es neguen a empadronar.
Davide Malmusi , representant de Catalunya En Comú Podem i actual número dos de l’Ajuntament de Barcelona en materia de Salut per darrera de la Comissionada Gemma Tarafa deia que el Departament de Salut ” ha de començar ja la campanya de formació, informació i sensibilització per donar a conèixer el canvi de llei i el dret de totes les persones a accedir al sistema sanitari” i fixava com a temes clau per al desenvolupament del Reglament: arrelament i padró, i l’atenció d’urgència
Assumpta Escarp , diputada socialista remarcaba la importancia de la retirada del recurs davant el Tribunal Constitucional contra la llei 9/2017 del Parlament de Catalunya d’unirversalització de l’assistència sanitària , llei que s’hauria d’implementar mitjançant el reglament corresponent i que seria desitjable que entre la normativa catalana desenvolupada i la d’altres comunitats autònomes fos els mes coincident posible sempre orientada cap a l’atenció universal.
La diputada republicana per Lleida i infermera Gemma Espigares anunciaba que “A partir d’avui ja es pot exigir al govern la publicació del nou reglament català que doni accés a les 65.000 persones que queden excloses del sistema sanitari” i que era el moment de fer aquest reglament amb la col.laboració de totes les entitats i col.lectius.
Va introduïr el tema del turisme sanitari, però caldria recordar.li que sempre ha estat utilitzat com a justificació per a restringir l’accés al sistema sanitari públici i en canvi nodreix el sector sanitari privat.
El public assistent va recordar el paper dels ajuntaments en l’exclussió sanitària a través del a gestió de l’empadronament i que a dia d’avui hi han municipis a Catalunya que no están per la tasca. La BuróExclusió és l’existència d’impediments burocràtics per a obtenir el Padró Municipal o la Targeta Sanitària quan es té el dret son .
També un punt bàsic i esencial : que la sanitat es paga i financia a través d’impostos generals, com l’IVA. No es paga pas amb les rendes de treball. Per tant, els immigrants hi contribueixen cada vegada que compren qualsevol producte, encara que no tinguin contracte de treball.
La realitat és que malgrat els esforços d’alguns professionals estem en una pendent que, que per inercia, i deixadessa, porta a deixar sense sanitat a persones que la necessiten El Govern de la Generalitat ha de garantir que el Reglament que es desenvolupi no estableixi obstacles a persones en situació administrativa irregular. Cal garantir empadronament a totes les persones sense discriminació.
Pasucat ens ha facilitat un dossier de premsa molt interessant :
– El Diari de la Sanitat: Són les noves lleis de Sanitat Universal realment universals?
– El Periódico: Un excluido de la sanidad pública: “La consigna era: ‘Me pagas, te atiendo'”
– El Periódico: Al menos 375 personas fueron excluidas de la sanidad catalana desde el 2013
– El Periódico: Mitos y realidad de la sanidad catalana
– La Vanguardia: Unes 400 persones han quedat excloses de la sanitat catalana des del 2013, segons un informe
– La Directa : Un informe documenta 375 casos d’exclusió sanitària a Catalunya des de 2013
I aquí la nota de premsa de la pròpia PASUCAT

