

La Marea Blanca de Catalunya neix oficialment, en una sessió del Parlament Ciutadà al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat Central, el dia 28 de febrer de 2015.
Aquesta Marea, neix aprenent de la Marea Blanca de Lleida i la seva llarga lluita d’oposició al intent del govern de desmuntatge del sistema públic de salut amb la pretensió de crear un Consorci sanitari a les terres de ponent.
Neix per la necessitat de confluència, coordinació i acció conjunta, de les múltiples entitats i plataformes que defensen des de fa anys el sistema públic de salut en front de les retallades, la precarització laboral, mercantilització i pretensions de privatització de drets ciutadans arreu del territori de Catalunya.
En un llarg procés de lluites territorials contra les retallades i les seves conseqüències, portades a terme per les polítiques neoliberals, del govern i els que li donen suport al Parlament, polítiques al servei dels interessos del negoci privat i en contra dels interessos de la ciutadania, els usuaris i treballadors de la sanitat hem anat indignant-nos, protestant en els centres sanitaris (tan a centres de Primària com a hospitals), i al carrer: contra el tancament de serveis, plantes i quiròfans, per les llistes d’espera de tot tipus, per la pèrdua de qualitat, de drets laborals, els danys a la salut i les morts, per la corrupció que s’ha anat denunciant, pels col·lapses dels serveis d’urgències i finalment pels intents ja descarats de privatitzar i mercantilitzar la sanitat pública: venda de les nostres dades clíniques (projecte VISC+) projectes de Consorcis a Lleida, hospital Clínic i Tarragona, derivacions de quantitat creixent de pacients a entitats privades amb augment de concerts a aquestes entitats privades que fan negoci mentre es retallen els pressupostos i serveis dels centres públics. Darrerament volen deixar fer activitat privada als centres públics seguint el malaurat exemple de Barna Clínic.
Les lluites han estat incontables a tot el territori, des de Caldes, l’Escala, Mataró, Montcada, La Guinaueta, el Penedès i tants d’altres, defensant els seus centres de Primària, com les llargues lluites del Baix Llobregat (Hospital de Viladecans i Moisés Broggi) les exemplars lluites cada setmana defensant l’hospital de Bellvitge. Les de Vall d’Hebron, Sant Pau, el Clínic i el Mar a Barcelona. Les de Mataró Maresme pels seus CAPs i l’hospital, les del Valles, Parc Taulí de Sabadell, Hospital i Mutua de Terrassa, Mollet, Santa Perpetua, Badalona i Can Ruti, Lleida i totes les terres de Ponent, Girona amb el Trueta, Vilafranca-Penedes, Reus, Amposta, Tarragona amb el Joan XXIII, i tantes d’altres que segur que ens deixem.
Fruit d’aquestes llargues lluites sectorials, d’indignació, manifestacions i concentracions, varem passar a la insubmissió i varem ocupar plantes, serveis, CatSalut, Conselleria, varem muntar taules d’informació i de denuncia als centres i varem anar veien la necessitat de confluència i coordinació, es va constituir la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS), la plataforma contra l’exclusió sanitària (PASUCAT, jo si Sanitat universal ) Afectades per les retallades, Hepatitis, Malalties emergents, que juntament amb entitats de més llarga evolució (CAPS, Dempeus, Defensa de la Sanitat) junt amb periodisme de denuncia com Café amb Llet i SICOM, i diversos sindicats, partits polítics i entitats veïnals, varem passar de la protesta a la proposta amb redacció conjunta del document: Volem decidir sobre la nostra salut i el Sistema sanitari de Catalunya, que es el decàleg dels nostres valors, de quin model de salut i sanitat volem per Catalunya.
Amb aquest document i la voluntat de coordinar lluites i ser més forts varem constituir la Marea Blanca de Catalunya, més de 300 persones de casi 70 entitats, al paranimf varem aprovar la seva constituicó amb el següent document.
Avui dia 28 de febrer de 2015, la majoria d’organitzacions polítiques i socials vinculades a l’àmbit sanitari ens hem reunit a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona per celebrar una sessió del Parlament Ciutadà.
En aquesta sessió, hem volgut posar sobre la taula els punts bàsics i irrenunciables per avançar cap a la creació d’un nou sistema sanitari per al nostre país: un servei públic que defugi la privatització, mercantilització i biomedicalització i que garanteixi l’accés universal a la salut.
Amb la convicció de la necessitat d’establir un nou consens sanitari, totes les organitzacions avui reunides ens disposem, a partir d’aquest moment, a treballar de forma conjunta i coordinada per a la culminació d’aquest projecte, un projecte que comença avui amb la constitució de la Marea Blanca de Catalunya; un projecte que dóna forma a un bloc històric, una eina que ens permetrà defensar les següents premisses que avui hem acordat:
1r) Conquerir la sobirania en salut i sanitat, i actuar sobre els veritables determinants de la salut col·lectiva.
2n) Iniciar un procés de reversió de l’actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum.
3r) Garantir el Dret a la Salut i a un model d’atenció sanitària públic, de cobertura universal, sense discriminació de classe, gènere o raça, equitatiu i finançat per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.
4t) Posar en marxa un Pla de Nacionalització dels serveis públics de salut per convertir el Servei Català de la Salut en el Servei Nacional de Salut de Catalunya, amb funcions de planificació, finançament, gestió i avaluació dels serveis de salut públics, integrals i integrats de Catalunya.
5è) Assegurar la transparència, equitat, universalitat, eficiència i autonomia de gestió d’aquest Servei de Salut. Eliminar les “portes giratòries” de la sanitat pública i garantir que els inculpats per corrupció compareguin davant la Justícia.
6è) Fomentar la participació efectiva de les ciutadanes, ciutadans i personal de la sanitat als òrgans de govern del Servei de Salut per tal d’afavorir la democràcia real i directa.
7è) Fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i de les eines terapèutiques, i recuperar les competències públiques en recerca, limitant la intromissió de la indústria farmacèutica en els àmbits de la formació i investigació mèdiques.
8è) Millorar el sistema assistencial potenciant una Atenció Primària forta i reformant l’atenció hospitalària, adequant-la a les necessitats de salut actuals.
9è) Derogar els coREpagaments sanitaris i farmacèutics i adquirir el compromís de no imposar noves taxes com l’euro per medicament.
10è) Garantir el respecte a l’autonomia i llibertat en les decisions sanitàries; el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, a l’educació sexual i afectiva i a la no discriminació per causes de gènere en salut; assegurar el dret al tractament del dolor i a una mort digna; el dret a la no cessió de les dades personals a entitats privades, etc.
D’avui en endavant, la Marea Blanca defensarem i guanyarem la salut com a dret fonamental, per avançar en la consolidació d’una sanitat universal, pública i gratuïta.
Hola, això és un comentari:
Per suprimir un comentari, simplement entreu i mireu els comentaris de les entrades. Allà tindreu una opció per editar o suprimir-los.