

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès va impulsar una moció aquest divendres que l’Ajuntament de Mollet va adoptar el següents acords:
Demanar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la retirada de l’Avantprojecte de Llei de Formes de Gestió de l’Assistència Sanitària.
- Un cop retirat, proposar la creació d’una Taula dels diferents agents i moviments socials, polítics i sindicals de l’àmbit de la Salut per definir un nou model de gestió.
- Demanar als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya que mostrin la seva oposició a aquest Avantprojecte.
Per tant es tracta del primer acord d’un ajuntament contra l’avantprojecte de noves fòrmules de gestió de l’assistència sanitària amb fons públics, vamos la Llei Comin, i n’esperem que s’incorporin molts mes ajuntaments.
La votació va ser així :
- vots favorables de Canviem Mollet , PSC, PDECAT i Ciutadans
- abstenció de PP i Ara Mollet ERC-MES.
Aquí teniu el contingut de la intervenció del representat de la Plataforma al Ple, Antonio Lopez:
“BONA TARDA, SR. ALCALDE REGIDORES, REGIDORS
En primer lloc voldrian agrair la bona disposicion d’aquesta corporacion a tractar temes de interes general tan sensibles com és la sanitat publica , de vegades ens diuen que les mocions no serveixen molt per aconseguir millores per la ciudadania , no ho compartim la lluita social i la intitucional van de la mà, en els ultims temps s’han aconseguit millores dignes de ressaltar com la renda garantia de ciutadania, les millores de la rehabilitacion a la nostra zona encara que sigui parcial i la recuperacion de la universalitat en la sanitat publica a catalunya recentment aprobadada en el parlament de catalunya i aqui els le fem un prec , facilitin amb celeritat l’empadronament municipal a totes les persones , requisit imprescindible perquè siguin ateses i que ningú quedi fora del sistema sanitari publico.
Des de la Plataforma de la Sanitat del Baix Valles , estem molt preocupats pel l´avanprojecte de llei de formes de gestió que ha presentat el Departament de Salut de la Generalitat , que segun la nostra opinió i d’altres col·lectius com la Marea Blanca , Rebel·lió primària , CCOO , UGT, CATAC es molt negativa.
Per aquestes raons i altres des de la Marea Blanca i la nostra plataforma hem iniciat un conjunt de accions de protesta per que el departament retiri aquesta llei i habra un procés de dialogo amb els moviments socials, sindicalts ,forces politicas i ciutadania , per fer un debat trenquilo i sense presses perquè cada part pugui exposar la seva vision.
Des-de el nostre punt de vista l’Avantprojecte de Llei de formes de gestió de l’assistència sanitària a Catalunya és una proposta aprofitant l’adaptació de diverses directives europees sobre concertació i contractació publiques.
Aquest avantprojecte ha estat elaborat pel Departament de Salut juntament amb diverses entitats lligades als interessos de les elits sanitàries i patronals per tal d’augmentar la mercantilització del sistema sanitari i fer de la nostra salut un negoci privat.
Pretenen dotar de suport legal al model actual de connivència públic-privat en contra dels plantejaments de les plataformes, sindicats i altres entitats socials, ignorant a milers d’usuaris/es afectats/des.
Aquest avantprojecte te la intenció de permetre així com que espais de centres sanitaris públics (plantes d’hospitals, llits, quiròfans) puguin ser utilitzats per operadors mercantils, els quals volen emmascarar com a empreses “d’Economia Social”, quan aquesta figura jurídica pot ser com el propi avantprojecte preveu, de caràcter empresarial, com les societats anònimes i limitades.
Els Centres d’Atenció Primària podran passar a ser d’empreses o entitats privades, com les conegudes EBAs (Entitats de Base Associativa), on els professionals sanitaris es podran fer socis i repartir-se els beneficis generats gràcies a l’autonomia de gestió i la mercantilització del centre de salut públic. Aquest es un model perniciós que busca la privatització de l’atenció primària a Catalunya
L’acord del Consell Executiu de la Generalitat del dia 20 de juny que acorda iniciar els tràmits parlamentaris de l’avantprojecte de Llei s’ha dut a terme sense informar i buscar el consens amb els diferents moviments socials, polítics i sindicals.
Aquest avantprojecte suposa la precarització de les condicions laborals dels treballadors i treballadores, així com la falta d’equitat, l’opacitat, la pèrdua de qualitat i pot dinamitar l’ICS com a empresa pública al permetre les Entitats de Base Associativa.”
Finalment la Plataforma va fer referència també a la complicada situació que pateixen els usuaris i usuaries de lazona davant la falta de metges i metgesses, i tant a primària com a l’hospital de referència, i el que suposa de sobreesforç pel conjunt de treballadors i treballadores de la sanitat pública.

