NO a la mercantilització de la salut, privatitzar la sanitat mata

Facebooktwitter

 

El Dia Mundial de la Salut se celebra el 7 d’abril per commemorar l’aniversari de la creació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948.

 

El 7 d’abril, també, és el Dia Internacional contra la Mercantilització de la Salut que impulsa la Xarxa Europea contra la Privatització i la Comercialització de la Salut i la Protecció Social i el Moviment de Salut dels Pobles, que defensen un sistema de salut pública europeu sòlid, unit, de qualitat i accessible a tota la població. Un sistema que ha de ser finançat per recursos públics i gestionat per ens públics, per permeti una resposta completa i universal a les necessitats de salut.

 

Veiem com encara hi ha població que no té accés a una atenció sanitària de qualitat, ha de fer un llarg desplaçament per a poder tractar-se o fer-se una prova diagnòstica, o, en molts països del món, ha d’escollir entre l’atenció sanitària o invertir en les necessitats bàsiques per a viure. Les desigualtats en salut, marcades per les condicions en les que les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen, influeixen a l’hora de portar una vida més o menys sana.                                                       

A casa nostra, encara patim els efectes tant devastadors que ens ha deixat la pandèmia de la Covid-19. Però l’actual panorama d’increments de llistes d’espera quirúrgiques, de les proves diagnòstiques, de les visites a especialistes, i un llarg etcètera, ha posat sobre la taula, i ha fet encara més palès, com les retallades convergents ens van deixar un sistema sanitari feble que no ha col·lapsat del tot per la voluntat i la bona tasca del personal sanitari; professionals esgotats, que no se substitueix, i en molts casos, treballen en condicions nefastes.

Per tot plegat, considerem que ara toca que el Govern s’impliqui amb tot el sistema, i reverteixi d’una manera real les retallades: dedicant el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària, incrementant els recursos, millorant l’accessibilitat al sistema de salut, revertint les privatitzacions, incrementant el personal i millorant les seves condicions laborals.

 

En definitiva, és urgent la derogació de la Llei 15/97, i el RD 16/2012, que va obrir la porta a la privatització de la sanitat pública, alhora que és necessari que els governs locals actuïn per millorar la salut en el medi urbà per augmentar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, com per exemple en la lluita contra la contaminació, doncs l’OMS calcula que hi ha més de 13 milions de morts a tot el món cada any i que es deuen a causes ambientals evitables. Això inclou la crisi climàtica, que és la principal amenaça per a la salut a la qual s’enfronta la humanitat i alhora és també una crisi sanitària.

 

La salut no és això, un altre model sanitari és possible!!!

 

qrf

Miriam Sampere Llinàs

Membre de la Plataforma en defensa de la sanitat pública de Mollet i el Baix Vallès – Marea Blanca de Catalunya

Facebooktwitter

One thought on “NO a la mercantilització de la salut, privatitzar la sanitat mata

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *