PER LA DEFENSA DE LA SANITAT , CARME VALLS PLANTEJA SOLUCIONS FEDERALS

Facebooktwitter

Amb aquest títol el passat 10 d’octubre va tenir lloc la conferencia col·loqui  organitzada pel Grp Pro Sanitat Publica de  Vilafranca del Penedés a càrrec de la doctora Carme Valls i Llobet. Amb la sala plena que es van superar les previsions (mes de 60 persones) .
La doctora Valls va fer un repàs del sistema de salut . La sanitat a Espanya esta descentralitzada
entre les comunitats autònomes i es va dir que es un model semblant al federal, tot i que en alguns casos
no hi hagut lleialtat en algunes autonomies.

No hi ha hagut una planificació estratègica de les necessitats dels recursos humans de cara al futur.

Va destacar la importància de l’assistència primària, com peça fonamental per evitar la saturació
dels hospitals i la qualitat de l’assistència,  moltes vegades a costa del esforç en horaris dels
professionals .

També  va recalcar la importància de la presa de decisions al nivell mes proper de la societat. Els consells
municipals de salut son una eina important i  amb la implicació de tots els agents socials seria una
pota mes del model federal.

Qui es Carme Valls :  política i metgessa catalana, especialitzada en endocrinologia i perspectiva de gènere[1] i diputada al Parlament de Catalunya en la V i VI legislatures. El 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Llicenciada en medicina per la Universitat de Barcelona, de 1962 a 1968 fou delegada del seu curs, escollida democràticament, i el 1966 participà en la fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, acte conegut com la Caputxinada.

Des del 1983 és membre de l’ONG Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris, que té com a objectiu investigar i posar en evidència les diferències de gènere en la salut i en els serveis sanitaris i proporcionar a les dones l’accés a la informació i als recursos per tal de millorar la seva qualitat de vida. Ha estat professora a la Universitat de Barcelona de l’assignatura Dones i homes: epidemiologia de les diferències.

Fou presidenta de la Fundació Catalunya Segle XXI i diputada al Parlament de Catalunya pel PSCCiutadans pel Canvi a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1999 i 2003. És autora de diversos llibres de divulgació mèdica.

L’any 2018 va obtenir el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, per la qualitat en la recerca i la divulgació sobre la salut de les dones.

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *