PROJECTE VISC+ : EL MAL ÚS DE LES NOSTRES DADES SANITÀRIES

Facebooktwitter

cartelldefinitiu (1)El proper dia 16 de setembre de 2015 a les 19 hores, els moviments socials en defensa de la sanitat pública i tota la ciutadania en general tenim una cita imprescindible a l’Aula Magna de la Facultat de Geografía i Història, en ple barri del Raval a Barcelona per descobrir que és el projecte VISC+, una de les “joies de la corona” de la gestió sanitària del Conseller Boi Ruiz.

Aquí teniu l’streaming de l’acte gràcies a Sicom :

 


Que passa a dia d’avui?
Les dades dels usuaris de la sanitat pública a Catalunya estan centralitzades  en una seu electrònica, HC3 o Història Clínica Compartida de Catalunya. Disposa de mes de 8o milions de documents clínics relacionats per tractaments informàtics que conforme allò que es denomina el Big Data de Salut.Que és el VISC+? És un projecte públic-privat de l’Agència de Qualitat i Avaulació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), per “donar valor” a les dades sanitàries dels usuaris del sistema públic català. Un conjunt de procediments amb l’objectiu final  que aquestes dades puguin ser venudes.

Per si de cas  us heu quedat una mica descentrats i desubicats, el company i metge Luis Capacete ens ho presenta d’una manera molt senzilla en un video (tant en català com en castellà) i així poguer copsar de manera senzilla els problemes que planteja el VISC+ i les seves conseqüències:

Si en voleu saber-ne més la companya de Sabadell,  Rosa Camí ja va publicar en la nostra pàgina  el passat 20 de juny un text  sobre el VISC+ que ens remet a un profund anàlisis que esta a la vostre disposició http://www.mareablanca.cat/wp-content/uploads/2015/06/visc.pdf

En el món científic també s’ha analitzat el projecte VISC+. Un exemple n’és Document sobre bioètica i Big Data de salut: explotació i comercialització de les dades dels usuaris de la sanitat pública del Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret, coordinat per les doctores María Casado, Maria Rosa Llàcer i Lídia Buisan, analitzen, “des de la perspectiva bioètica, els inconvenients de l’explotació i la comercialització de dades dels usuaris de la sanitat pública arran dels problemes detectats en el projecte VISC+ de la Generalitat de Catalunya, tant en relació amb possibles vulneracions dels drets dels ciutadans com amb la manca de transparència i de debat públic informat en una qüestió de tanta importància com és el tràfic de dades personals. El document posa de manifest que la implementació de les tecnologies Big Data en l’àmbit sanitari, associada a una eventual comercialització d’aquestes dades, impacta directament en el nostre sistema sanitari i investigador i afecta de ple a l’àmbit privat dels ciutadans”.

La presentació d’aquest informe va provocar una gran atenció en els mitjans de comunicació com podem observar el dossier elaborat per la pròpia UB .

Per tot això és molt important aquest acte organitzat des de la Marea Blanca. Un acte que comptarà amb la presència del propi Luis Capacete, de l’Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública, Cesca Sabater del Forum Català d’Atenció Primària, Lidia Buisan de l’Observatori de Bioètica de la UB, la companya i activista Rosa Camí i Matilde Barrabés de l’Oficina del Defensor del Paciente, presentat i moderat per l’incombustible Tonia Barbarà.

El projecte VISC+ i el seu desenvolupament han estat també objecte de debat parlamentari, atesa la importància del fet que suposa la venda de les dades de tots nosaltres. La posició dels partits d’esquerra ha estat clara i ferma.

Que diem des de la Marea Blanca al projecte VISC+?

Les Dades sanitàries

Sí per a la recerca en el Sistema sanitari Públic

No per vendre-les per fer negoci

1.- Les dades sanitàries son personals i pertanyen a cada ciutadà o ciutadana

2.- No ens oposem a la investigació. Ens oposem al mercadeig. Que NO es VENGUIN les nostres dades clíniques personals !!

3.- L’Administració pública ha de protegir la nostra privacitat, no pas vendre-la !!

4.- Ningú pot garantir, avui en dia, l’anonimat de les dades. Tot es pot revertir des de la tecnologia.

5.- Sí a col·laborar amb la Investigació i l’ estudi, però amb les condicions i garanties d’allò que és un bé públic i protegit

6.- Signa i difon la teva fulla de NEGACIÓ al projecte VISC+ que pretén una utilització mercantil de les teves dades. I sense havernos demanat un consentiment explícit per més informació 

Facebooktwitter

One thought on “PROJECTE VISC+ : EL MAL ÚS DE LES NOSTRES DADES SANITÀRIES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *