

Portem setmanes veient en la premsa com apareix el tema de l’adquisició (o no?) de l’Hospital General de Catalunya, amb pronunciaments a favor de la iniciativa plantejada pel Conseller Toni Comin, o també amb atacs vehements a aquesta iniciativa. Uns diuen que no han rebut cap oferta, altres afirmen unes determinades quantitats, uns s’indignen per la proposta desqualificant-la…..i tot amb uns mitjans de comunicació que en fan d’altaveus ,voluntaris o involuntaris.
Però del que no es parla pas tret d’alguns mitjans locals de la pròpia Terrassa com a Malarrasa es d’un fet que ha passat desapercebut: l’escissió de la Mutua de Terrassa. Ens pot semblar que es tracta d’un fet o iniciativa totalment privada , propi de l’activitat d’una empresa , però tenint en compte que n’es el responsable del 65 % de l’assistència sanitària pública de la ciutat i que té 3000 treballadors, ho hem de mirar d’un altre prisma. El de la responsabilitat en la prestació d’un servei públic esencial i vital que comporta alhora l’exercici d’un dret fonamental per part de la ciutadania.
Això és el que planteja a Mútua reorganitza el seu negoci. Sanitat pública o privada? . La divissió, obligada legalment, per una banda de la part asseguradora i per altre la part assistencial . L’autora de l’article es centra en el com es constiueix la Fundació privada encarregada de la part assitencial. Una concentració del patrimoni immobiliari de la Mutua en la part asseguradora en exclusiva, permet imaginar per tant que la part assitencial , que ocuparà immobles de la ‘asseguradora per tant haurà de pagar un determinat lloguer pr l’us d’aquestes instal.lacions. No se n’amaguen en el seu projecte d’escissió de la finalitat de preservar el patrimoni de la Mutua…… però no en la Fundació assstencial que com explica l’autora de l’article ” la nova Fundació Mútua (que és la que té el contracte amb el CatSalut) parteix de zero o de 14 milions d’euros. Sense bens immobles (la torre de Mútua es d’una immobiliària del grup), sense reserves econòmiques. I amb 3000 treballadors que li seran subrogats”.
Sorpren el silenci institucional (ajuntament, partits polítics, fins i tot el paper de la pròpia Conselleria) davant una maniobra legal que pot posar en risc l’asistencia sanitària pública a la major part de la població de Terrassa. Si un bon dia aquesta Fundació infrafinançada i sense reserves no pot cobrir les prestacions sanitàries a les que ve obligat com a proveïdor del CatSalut, no s’el podrà substituïr d’un dia per a un altre i es produïria un greu problema de salut pública a Terrassa de conseqüències molt greus per a la població i molt dificil de resoldre urgentment per la Conselleria .
La solució ha de ser ja: el proper 1 de gener de 2017 hauria de fer-se efectiva l’escissió. Tantes presses…per que? Cal una moratòria i aconseguir un control sobre aquesta escissió.
Del tarannà de la pròpia Mútua de Terrassa (el talante) una demostració la tenim en l’article posterior «Esgotat» el pressupost del CatSalut, Mútua farà més restriccions al servei el que queda d’any .
L’autora enumera un seguit de reduccions en elsserveis com a Digestiu o Uci, sense oblidar un servei d’urgències que només s’aguanta amb la professionalitat d’uns treballadors i treballadores posats al limit.
No obstant, malgrat aquests nuvols que amenacen la sanitat pública a Terrassa, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa pot exhibir èxits també : Luisa Villar que ha estat més de 7 anys esperant que Mútua de Terrassa l’operés. La lluita de la Luisa y de la Plataforma ha donat resultat. La intervindran el 1er trimeste de 2017. Un raig de llum enmig de la tempesta.
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa i la marea Blanca de Catalunya hi estem a sobre…però ens preguntem si el Departament de Salut i el seu Conseller Toni Comin en són també conscients de la situació que es pot generar a Terrassa a partir del dia 1 de gener de 2017.


One thought on “QUE PASSA AMB MUTUA DE TERRASSA ?”