

La Xarxa Europea contra la privatització i la mercantilització de la salut i la protecció social i el People’s Health Movement Europe en suport d’aquesta iniciativa legislativa europea “No profits on the pandemic” “Sense beneficis per la pandèmia !!”
Una àmplia coalició de sindicats, ONG, moviments socials , associacions d’estudiants i experts en salut ha llançat una iniciativa ciutadana europea el 30 de novembre. El seu objectiu és convèncer la Comissió Europea perquè adopti totes les mesures necessàries per assegurar-se que els drets de propietat intel·lectual, com ara les patents, no limiten la disponibilitat de tractaments i vacunes contra el COVID-19. Per fer-ho, es necessiten 1 milió de signatures de ciutadans europeus en un any en almenys set països europeus.
La iniciativa Right2Cure aporta una veu addicional a la discussió en curs sobre l’accés a vacunes i tractaments de nova creació, marcada per la preocupació que els productes mèdics desenvolupats per combatre la pandèmia només estiguin disponibles per a una petita part de la població a causa de les barreres logístiques i financeres. Si es permet que el sector farmacèutic actuï com de costum, explotant els drets de propietat intel·lectual existents per obtenir beneficis d’aquesta pandèmia, ens preocupa que els efectes de la crisi siguin assumits, com sempre, pels més pobres i els més vulnerables. Concretament, la demanda de la iniciativa és que la UE garanteixi el següent: el sector privat no obté beneficis per la pandèmia; tots els resultats, dades, tecnologies sanitàries es posen a disposició del públic i es controlen segons el pagament del finançament públic i per tractar les solucions Covid-19 com un bé públic, es renuncien a les patents sobre investigació i tecnologies que lluiten contra la pandèmia per garantir una disponibilitat ràpida i una baixada de preus i, finalment, transparència en els contractes amb el sector farmacèutic.
La Xarxa Europea contra la privatització i la mercantilització de la salut i la protecció social i el People’s Health Movement Europe participen en la iniciativa de la coalició de Dret a la cura en els seus esforços per garantir que les solucions a la pandèmia Covid19 s’estenguin ràpidament, amb un esperit de solidaritat mundial. Tothom hauria de tenir accés a vacunes i teràpies segures i efectives, independentment de la seva capacitat de pagament o del lloc on visqui. Ni els pacients ni els pressupostos públics per a salut i seguretat social han de pagar els beneficis dels accionistes de les grans empreses farmacèutiques.
En lloc d’orientar els fons públics cap als beneficis privats de la gran indústria farmacèutica demanem a les institucions de la UE que els utilitzin per enfortir els nostres sistemes de salut i millorar les condicions laborals dels treballadors sanitaris. La pandèmia actual ha deixat clar que la salut i altres treballadors essencials són l’eix vertebrador dels nostres sistemes de protecció social. Cap vacuna o medicament no podrà resoldre per si sola la crisi actual; per fer-ne la majoria, necessitem disposar de sistemes de salut pública que tinguin un personal adequat i que tothom pugui accedir.
Malauradament, els intents de donar suport als treballadors de la salut durant la pandèmia de Covid19 a la UE han estat majoritàriament inadequats. Això és cert tant per als membres bàsics com perifèrics de la UE. Els testimonis d’infermeres i metges de Croàcia adverteixen que el govern no ha introduït ni les mesures més bàsiques per alleujar la càrrega que han assumit durant els darrers 9 mesos. A més del fracàs en la contractació de personal addicional, el govern no ha considerat estratègies per millorar les condicions laborals a llarg termini, inclòs l’augment dels sous dels treballadors sanitaris a un nivell decent. A Bèlgica, els treballadors sanitaris mobilitzen els seus col·legues i la població des del 2019 per obligar el govern a proporcionar recursos addicionals per millorar les condicions laborals i garantir un accés real a la salut per a tothom. Encara falten les inversions estructurals, els salaris i els increments de personal i les feines assistencials segueixen sent mal valorades. Aquestes qüestions es compliquen encara més amb la fragmentació institucional del país i la manca de polítiques fortes i uniformes en el sector sanitari. La situació ha estat particularment precària a Bulgària, on, a causa dels salaris molt baixos i de les condicions laborals indignes i, en conseqüència, de l’elevada migració dels treballadors sanitaris, tot el sistema està sent assumit per poques infermeres i metges.
A França, tot i que la pandèmia ha subratllat els efectes negatius de les polítiques de pro-comercialització dels darrers anys i la minació dels drets dels treballadors, el govern segueix confiant que la solució passa per l’augment de les jornades laborals i el suport a les associacions publicoprivades. Per això, però també perquè molts treballadors sanitaris i essencials continuen en risc d’infecció i estrès, els sindicats han anunciat accions durant el cap de setmana del 5 al 6 de desembre.
Tant la Xarxa Euriopea com PHM Europe avalenels seus plans i anunci qenue la demanda de finançament de la plantilla sanitària en lloc dels beneficis de la indústria farmacèutica estarà en el punt de mira de les nostres accions el 7 d’abril de 2021, quan celebrarem el Dia Internacional d’Acció contra la Privatització i la Comercialització de la Salut. No és moment per a l’aprofitament privat. Tothom té dret a una cura. L’única manera de superar aquesta pandèmia és aconseguir una solució col·lectiva, que consisteix en vacunes antipandèmiques i tractaments de lliure accés per a tothom, lliurats per una plantilla sanitària totalment equipada i remunerada.
Fem una crida a tothom a donar suport i signar la Iniciativa Ciutadana Europea aquí:
https://noprofitonpandemic.eu/

