UN PAÍS EN LLUITA CONTRA LA LLEI ARAGONÈS

Facebooktwitter

Aquest article pretén ser un recull dels posicionaments , accions i actes dels diferents col.lectius que s’oposen a la Llei de Contractes de Serveis d’atenció a les persones. Us demanem disculpes per si el vostre posicionament com col.lectiu no s’inclou al text. En tot cas indiqueu-nos via email per a poder-lo afegir i així l’inclourem.

Va ser el dia 11 de febrer la data en que la delegació de la Marea Blanca de Catalunya va comparèixer davant de la Comissió d’Economia i Hisenda al Parlament de Catalunya pel tema de la llei que mesos després seria coneguda com Llei Aragones, un posicionament clar i ferm : ” Des de la Marea Blanca de Catalunya en l’àmbit del Servei Nacional de Salut  i del conjunt dels serveis de protecció social entenem que com garantia dels drets bàsics i  fonamentals de la ciutadania és la gestió directa la millor fórmula de prestació dels serveis públicssegons abundant bibliografia i experiencia. No pas la contractació/ concertació amb tercers,que per a nosaltres és un mecanisme que transfereix   recursos públics al sector privat amb la possibilitat de lucre privat. L’opacitat, la ineficiencia, l’ encariment i l’ allunyament de les persones usuaries, i en masses casos la corrupció que generen ens reforcen en la nostra reivindicació de separació nítida del sistema públic de salut versus el sector negoci de la sanitat. Aquest sistema dit de col·aboració públic-privada-“social”, que ha estat criticat i desaconsellat des del mateix Tribunal de Comptes europeu, NO és el sistema que volem.

E

Però a inicis del mes de juny el mur de silenci que envoltaba aquest avantprojecte es trenca i la CUP va fer una crida a ” aturar l’ofensiva privatitzadora de la “Llei Aragonès” convocant una trobada de moviments socials i sindicats (http://cup.cat/noticia/la-cup-crida-aturar-lofensiva-privatitzadora-de-la-llei-aragones ) . A partir d’aquest moment , la Llei Aragones esdevé objecte d’interés mediàtic.

Els moviments socials al capdavant de la lluita

La trobada a la seu de la CUP a principis de juny ha estat el primer pas per a la la coordinació de les lluites contra la LLei Aragonés. Apart de la Marea Blanca de Catalunya un de les columnes de resistència ha estat la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya que des del primer moment planteja aquesta llei com “l’externalització més gran del govern en educació”. Alhora adverteix que aquesta llei impedira que les AMPA gestionin els menjadors escolars.
https://www.fapac.cat/2019/06/04/lexternalitzaci-m-s-gran-del-govern-en-educaci

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-fapac-alerta-que-la-llei-aragones-impedira-que-les-ampa-puguin-gestionar-els-menjadors-escolars/

La Xarxa d’Economia Solidària demana la retirada d’aquest projecte de Llei i l’inici dels treballs i el debat públic per definir un marc regulador i estratègia de país i que no no s’utilitzi l’economia social i solidària com a potencial beneficiària d’aquesta llei, “perquè no creiem que beneficiï el teixit d’empreses i entitats de l’ESS.”
http://xes.cat/posicionament-projecte-llei-contractes-serveis-persones/

La Marea Pensionista de Catalunya rapidament també es va pronunciar contra la Llei Aragones afimant que “ste proyecto de Ley supone una gravísima amenaza a la totalidad de los servicios públicos que se han de prestar a la ciudadanía, y esto es así, porque permitirá la externalización (verdadera puerta de entrada a su total privatización) de la práctica totalidad de los mismos. Salvando eso sí, los servicios de control policial y político de los ciudadanos/as, para evitar así una respuesta social. Esto no va de independencia sí, o independencia no, esto va de derechos, del capitalismo más duro y corrosivo para las clases populares. O ponemos un freno a esta deriva de economía puramente especulativa y acumulativa, o todos pensemos como pensemos nos veremos directamente afectados. Con la llegada de Artur Más a la presidencia de la Generalitat, se inicia la mayor privatización de servicios conocida en ninguna CCAA del Estado, unida a una de las mayores corrupciones políticas, solo superada por la del Partido Popular en el Estado. Tenemos un Gobierno de la Generalitat que no gobierna, y un Parlamento que está paralizado (no decimos que lo tengan fácil), decimos que han abandona sus principales obligaciones, la atención de las necesidades de ese pueblo que dicen representar. Manifestamos así mismo, que esa gobernanza en el Estado ha seguido por caminos iguales a los de Catalunya, y otro tanto pasa con la UE organismo supranacional que solo hace políticas para beneficiar al capitalismo más inhumano. El poder hace todo lo que está en su mano por dividirnos, y nosotros como simples burros con orejeras dando vueltas a la noria, seguimos sus instrucciones. Solo frenaremos esta deriva capitalista, si asumimos que todos/as somos ciudadanos/as del mismo mundo, que tenemos las mismas necesidades de vida digna y de plenos derechos.

La Marea Pensionista aboga por la coordinación de los movimientos sociales, que empezando por hacer retirar la Ley Aragonés, coja fuerzas para continuar la conquista de todo lo que hemos perdido y por la reconquista de una nueva esperanza de futuro y de vida para las generaciones futuras. “

Des de la Paicam ens manifesten el seu absolut rebuig, no només a aquesta #LleiAragonès, si no a totes les Lleis que no vagin encaminades en la reversió del Model Sanitari Privatitzador Català. “Volem uns Serveis Públics, uns serveis a les persones, uns Serveis queofereixin una vida digna a totes les persones, de propietat, titularitat i GESTIÓ 100% publiques. Prou legislar pels interessos privats, s’anomenin “economia social”, “sense ànim de lucre” ni mandangues, No hi ha economia més social que la de Gestió Directa per l’Administració amb control de la Ciutadania. ”
https://lapaicamblog.wordpress.com/2019/07/11/paicam-i-la-llei-aragones/amp/

La plataforma NO+PRECARIETAT  ha analitzat i debatut l’impacte que suposaria l’esmentada Llei de “contractes de serveis a les persones” i entén que l’expressa extensió d’aquesta llei ens afectaria de ple, ja que el mateix text de text ofereix fórmules de contractació i cita a més de 150 serveis “a les persones” de manera explicita amb els seus noms i funcions. L’oferta de blindatge jurídic i de cobertura legal és una greu amenaça sense dissimular, que obre la porta de bat a bat al que eufemísticament qualifiquen com “externalització” i més pròpiament coneixem com privatització. Podeu seguir llegint el seu comunicat al nostre blog
http://www.mareablanca.cat/no-precarietat-diu-no-a-la-lleiaragones/

 

El paper dels sindicats

Pel que fa als sindicats la IAC afirma que “com a intersindical majoritària de la Funció pública, ens oposem frontalment a aquest projecte de llei i cridem a la mobilització de les persones treballadores i usuaris contra aquest nou atac al drets més bàsics de la ciutadania i dels treballadors públics. ”
https://iac.cat/2019/06/20/projecte-de-llei-de-contractes-de-serveis-lleiaragones-un-nou-atac-als-drets-mes-basics/

Però no serà l’unic . El Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya es fa una crida no només a defensar amb urpes i dents els serveis socials públics existents, sino a reclamar i exigir el retorn de tot allò que es va regalar al capital per raons polítiques o d’una corrupció que és intrínseca al sistema capitalista.
( http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article13144#.XS4weD8zZdg ) .

La COS , Coordinadora Obrera Sindical diu No a la «Llei Aragonès» així com “a la desfeta dels drets i serveis socials guanyats per la classe treballadora amb moltes llàgrimes i sang “
https://sindicatcos.cat/no-a-la-llei-aragones/

La Intersindical CSC no pot “donar suport a una llei que regula la contractació de serveis a les persones, si aquesta no va acompanyada d’un pla integral de mesures que garanteixi i blindi el sector públic, i reverteixi les privatitzacions patides les darreres dècades.  Cal un pla de retorn al sector públic la gestió directa dels serveis públics. ”
https://www.intersindical-csc.cat/2019/06/22/la-i-csc-reclamem-un-pla-per-recuperar-la-gestio-dels-serveis-publics/

Per altre banda, CCOO aquest mes de juliol matitza el seu posicionament en el sentit de defensa la gestió directa com a millor fòrmula per a l’accés universal als serveis públics exigint alhora una serie de modificacions al projecte de llei (https://www.ccoo.cat/aspnet/noticia.aspx?id=224631 )

Dins de l’àmbit més estrictament sanitari , Metges de Catalunya retreu al Govern que obri la porta a augmentar la privatització delsserveis sanitaris Com diu el seu Secretari General, la paraula externalització és un eufemisme per referir-se a la privatització de serveis: “És una manera moderna de dir privatitzar”
https://metgesdecatalunya.cat/ca/actualitat/noticies/mc-retreu-al-govern-que-obri-la-porta-a-augmentar-la-privatitzacio-de-serveis-sanitaris

I els partits polítics?

Resum del posicionament de la CUP

Per a Endavant (OSAN) defensar la titularitat pública dels serveis,implica està en contra de la Llei Aragonés. “Les velles receptes només serveixen per aprofundir en la situació en què ens trobem ara, de feminització de la pobresa, de cronificació de la precarietat i de desmantellament del minso estat del benestar que queda. I alertem, també, que això és només una avançada a més retallades antisocials i pressupostos d’austeritat al dictat de la Unió Europea arreu dels Països Catalans.” Conclouen que  cal fer de la ‘Llei Aragonès’ un cavall de batalla a tombar per guanyar unes condicions de vida dignes.
https://www.endavant.org/per-a-una-vida-digna-plantem-cara-a-les-privatitzacions/

Jessica Albiach i Marta Ribas

Tot just després d’una reunió de la Marea Blanca de Catalunya amb En Comú Catalunya Podem al Parlament de Catalunya el 19 de juny passat, dos dies després en roda de premsa aquesta formació demanava a través de Jessica Albiach la paralització de la Llei Aragonés «Els serveis públics s’han de protegir i això es fa amb la gestió directa» . La LLei Aragonés
“pot obrir la porta a la privatització de més serveis” . La diputada Marta Ribas afirmaba que “Volem garantir que la norma deixi clar que els serveis a les persones prioritàriament s’haurien de gestionar de forma directa” .
https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20190621/els-comuns-exigeixen-la-paralitzacio-de-la-llei-aragones-7516023

Els Comunistes de Catalunya diuen NO a la LLei Aragonés. Respecte a l’Annex , valoren com a una irresponsabilitat temerària l’ampliació de la llista de serveis a les persones, potencialment subjectes a externalitzar-ne la gestió i volen subratllar que ni la directiva europea ni la llei espanyola de contractació pública (LCSP), amb la seva Disposició Addicional, resten cap competència a la Generalitat per decidir assumir la gestió directa dels serveis a les persones.

http://bloc.comunistes.cat/2019/07/comunistes-de-catalunya-diem-no-la-llei.html

El posicionament del Partit dels Socialistes de Cataunya difereix dels anteriors ja que creu que la Llei és necessaria però el projecte es técnicament un desastre i no asoleix els objectius que cercaimplementar la directiva comunitària.

Com lluitem

No es tracta pas d’una lluita només per part dels grans moviments socials , sindicats o partit. Es una lluita que cal dur a tots els racons de Catalunya, a places de viles , pobles i barris, una lluita doncs a tots nivells. Així a Lleida una recuperada Assemblea en Defensa dels Serveis Públics es el col,lectiu que impulsa la lluita, des de una primera trobada .

A Tarragona el 25 de juny va haver-hi una interessant Taula Rodona Aturem el Negoci Defensem una sanitat 100 % pública organitzada des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública on a més d’activistes van participar-hi professionals, on més enllà de temes més locals com la teclarització plantejava temes de gestió dels serveis sanitaris . Per aquest grup “la #LleiAragonès regula els contractes que generen benefici que només aniran cap al negoci de poques empreses que portaran serveis bàsics per la ciutadania en serveis necessaris de la sanitat , educacio i inclús de àmbit social. 

A Tarragona els actes contra la llei Aragones no s’aturen i aquest va ser el torn de la CUP al Casal La Sageta de Foc:

Barcelona no es queda enrera i l’Auditori de Calàbria 66 va acollir un important acte organitzat desde la pròpia Marea Blanca de Catalunya, Marea Pensionista, Fapac Que no pase Mas i No Mas Precariedad que va ser seguit amb molt d’interés per a una audiència motivada i activista on a mes dels diferents ponents van poder intervenir representants d’altres moviments i sindicats.

L’Assemblea de la CUP de Sant Marti va convidar a Marea Blanca de Catalunya, Fapac i CGT Ensenyament a compartir la Plaça del Mercat del Clot amb la Diputada Maria Sirvent . Tots els ponents van intentar explicar els motius de poer que hem de dir No a la Llei aragones i hem de sortir al carrer mobilitzant-nos. A la plaça , la gent plantejava la necessitat d’artiuclar comites de lluita a nivell local i altres expresaven la seva sorpresa per la contradicció entre tractar de construir una republica sobirana i alhora desballestar els serveis publics.

Entre totes i tots aturarem la LLei Aragonés

Facebooktwitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *